Nejnovější
-
Jídlo
Kantoráky se sušenýma švestkama z Vysokého nad Jizerou
Z kuchyní našich babiček vybíráme recept na ovocné knedlíky ze sušených švestek, kterým se na Vysocku říkalo kantoráky.
-
Jídlo
Bandorové kopečky podle ručně psaného receptáře z konce 19. století
Jaro se už nějaký ten den hlásí o slovo a zahrádky se zelenají. Nejen tam chodily naše babičky na bejlí, kterým ochutily postní pokrmy.
-
Jídlo
Zemákové jaternice s masem i bez podle kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1880
V období předvelikonočním se vařila hlavně bezmasá jídla. Ale protože půst byl dlouhý, snažily se hospodyně pokrmy masem aspoň ovonět, nebo na pohled přiblížit.
-
Jídlo
Postní vomajda z fazolí a brambor
V receptech našich babiček si připomeneme, že postní období znamenalo nejen střídmost v jídle, ale i v chování. Vařit budeme vomajdu z fazolí a brambor.
-
Jídlo
Výpečky s česnekem podle receptu z horního Pojizeří
Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali výpečky s česnekem. A připomenou obyčej pochovávání světla.
-
Jídlo
Kapoun na způsob bažanta
Více než sto let starý recept mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Pokud jste se ale rozhodli dodržovat půst, tak spíš doporučí pučálku.
-
Jídlo
Svatební krupicová kaše
Krupicovou kaši máme většinou spojenou s dětstvím, ale v dobách před 100 a více lety to byl i svatební pokrm. A té se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Jídlo
Pohanková kaše se slaninou a sýrem
V receptech našich babiček si připomeneme důležitost snídaní v selských staveních a dozvíme se jak připravit pohankovou kaši se slaninou a sýrem.
-
Jídlo
Skořicovka na svatořehořskou voračku
V dobách našich babiček se v kuchyních nejen vařilo, peklo a smažilo, ale chystaly i tekuté lahůdky. Na svatořehořskou voračku třeba skořicovku.
-
Jídlo
Černé buchty s povidly
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se vrátí do doby, kdy žáci se svým učitelem chodili na řehořské obchůzky, zpívali a dostávali koledu. Třeba černé buchty s povidly.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
O pořadu
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Uvařte si staročeská jídla s Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou starých receptů. Inspirujte se.
Čas vysílání
po-pá v 10:50 | Liberec |
Další pořady
-
Desky, pásky, vzpomínky
Písničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech.
-
Na cestě
Je dávnou specialitou naší malé země, že o víkendech vyrážejí z měst trampové s nabalenými usárnami, teletinami, krosnami či prostě baťohy a směřují do přírody.
-
Mezi nebem a zemí
Magazín o víře a spiritualitě. Reportáže, rozhovory, pozvánky a aktuální informace o událostech duchovního života.