Nejnovější
-
Jídlo
Kotlety na kmíně podle Elišky Pilné
Nahlédneme do další méně známé kuchařské knihy, bude to Kuchařská příručka pro rodinu o třech i více členech, a zkusíme kotlety na kmíně.
-
Jídlo
Oplatky podle Moučníkářky Jana Kettnera
Už jsme zde jmenovali řadu autorek kuchařských knih, ale recepty sepisovali i muži. Jednoho z nich, Jana Kettnera, představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Jídlo
Květák á la Ostende podle Jana Kettnera, bývalého šéfkuchaře drážďanského vegetariánského sanatoria
Už na počátku 20. století u nás vycházely vegetariánské kuchařky. Píše se v nich o přínosech i rizicích vegetariánské stravy a také jak připravit květák á la Ostende.
-
Jídlo
Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.
-
Jídlo
Chlebovka s česnekem
V dobách našich babiček nebylo vždy posvícení, jak se říkalo, byly i časy nuzné tak, jak si ani představit neumíme. A vařila se třeba chlebovka s česnekem.
-
Jídlo
Ambrózie z Podkrkonoší
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.
-
Jídlo
Debrecínský salám podle Kubelkovy příručky pro uzenáře
Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.
-
Jídlo
Játrový sýr podle receptu uzenáře Josefa Achrera z roku 1890
V období masopustu je čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, kde je i recept na játrový sýr.
-
Jídlo
Skopová kýta na divoko podle knihy Vlasty Štěpánové Malá kuchařka a hospodyňka česká z roku 1903
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením probereme historii výroby octu a přidáme víc než stoletý recept na skopovou kýtu nadivoko.
-
Jídlo
Hečepeč
Nahlédneme do více než 100 let staré Pravé české kuchařky, podle které vařila babička Vladimíry Jakouběové. Spolu s Jaroslavem Hořením přidávají recept na omáčku hečepeč.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
O pořadu
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Uvařte si staročeská jídla s Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou starých receptů. Inspirujte se.
Čas vysílání
po-pá v 10:50 | Liberec |
Další pořady
-
Vesele a zdravě
Pořad o zdraví a zdravém životním stylu, kde se veselou formou dozvíte více o svém zdraví a jak funguje lidské tělo.
-
Stretnutie
Stretnutie je vysielanie Českého rozhlasu pre slovenských spoluobčanov, ale aj pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o Slovensko a radi počúvajú slovenčinu.
-
Na cestě
Je dávnou specialitou naší malé země, že o víkendech vyrážejí z měst trampové s nabalenými usárnami, teletinami, krosnami či prostě baťohy a směřují do přírody.