Znamení:
Býk
Životní motto:
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceš, kvůli něčemu, co chceš víc.
Co dělám v rozhlase:
V rozhlase pracuji jako externista. Snažím se posluchačům přiblížit něco málo z pokladů tradiční lidové kuchyně v Pojizeří a Podještědí, takové návody a recepty na kulinářské skvosty, které uměly naše babičky a prabáby vykouzlit z velmi jednoduchých surovin, dochucených kořením a bylinkami ze zahrádky.
Současně a před rozhlasem:
S libereckou redakcí Českého rozhlasu spolupracuji od roku 2016. Mým hlavním povoláním byla práce v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde jsem pracovala jako ředitelka a etnolog. (Pozn. red.: do roku 2020, poté zůstala paní Jakouběová v muzeu jako zástupce ředitele a vedoucí oddělení, kurátorka sbírkových fondů etnologie a uměleckého řemesla.)
Vystudovala jsem dějiny umění a etnologii na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuji se problematice lidové kultury Pojizeří, zejména studiu lidové architektury, obřadů a obyčejů. S touto tematikou připravuji scénáře pro výstavy a expozice, občas se mi podaří napsat a vydat knihu.
Co mě baví:
Volný čas, kterého mám čím dál méně, trávím se svou rodinou, zahradničením a putováním po zajímavých místech.
Všechny články
-
Kapoun na způsob bažanta
Více než sto let starý recept mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Pokud jste se ale rozhodli dodržovat půst, tak spíš doporučí pučálku.
-
Svatební krupicová kaše
Krupicovou kaši máme většinou spojenou s dětstvím, ale v dobách před 100 a více lety to byl i svatební pokrm. A té se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Pohanková kaše se slaninou a sýrem
V receptech našich babiček si připomeneme důležitost snídaní v selských staveních a dozvíme se jak připravit pohankovou kaši se slaninou a sýrem.
-
Skořicovka na svatořehořskou voračku
V dobách našich babiček se v kuchyních nejen vařilo, peklo a smažilo, ale chystaly i tekuté lahůdky. Na svatořehořskou voračku třeba skořicovku.
-
Černé buchty s povidly
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se vrátí do doby, kdy žáci se svým učitelem chodili na řehořské obchůzky, zpívali a dostávali koledu. Třeba černé buchty s povidly.
-
Krupicová buchta podle knihy Malá kuchařka a hospodyňka česká z roku 1903
Někdo vaří podle oka, někdo na hrníčky, někdo všechno poctivě váží. Nahlédneme do kuchyní našich babiček a odvážíme si suroviny na krupicovou buchtu.
-
Bramborový kucmoch s vejci
V povídání o vybavení kuchyní před sto lety se podíváme na to, do čeho naše babičky ukládaly vajíčka. Bez vajec se hospodyně totiž neobešly.
-
Škvarkové kruchovky podle receptu z Pojizeří
V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zmínili už řadu zajímavostí o rozličných surovinách. Ovšem povídat se dá i o obyčejné soli.
-
Králičí polévka
Další povídání o kuchyních našich babiček se bude věnovat slánkám, které se používají již od 16. století. A dosolíme si králičí polévku.
-
Perníková bába
V receptech našich babiček nás čeká perníková bába, a jak už víme, bába znamená buchta. Kromě toho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou i do kredence.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »