Znamení:
Býk
Životní motto:
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceš, kvůli něčemu, co chceš víc.
Co dělám v rozhlase:
V rozhlase pracuji jako externista. Snažím se posluchačům přiblížit něco málo z pokladů tradiční lidové kuchyně v Pojizeří a Podještědí, takové návody a recepty na kulinářské skvosty, které uměly naše babičky a prabáby vykouzlit z velmi jednoduchých surovin, dochucených kořením a bylinkami ze zahrádky.
Současně a před rozhlasem:
S libereckou redakcí Českého rozhlasu spolupracuji od roku 2016. Mým hlavním povoláním byla práce v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde jsem pracovala jako ředitelka a etnolog. (Pozn. red.: do roku 2020, poté zůstala paní Jakouběová v muzeu jako zástupce ředitele a vedoucí oddělení, kurátorka sbírkových fondů etnologie a uměleckého řemesla.)
Vystudovala jsem dějiny umění a etnologii na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuji se problematice lidové kultury Pojizeří, zejména studiu lidové architektury, obřadů a obyčejů. S touto tematikou připravuji scénáře pro výstavy a expozice, občas se mi podaří napsat a vydat knihu.
Co mě baví:
Volný čas, kterého mám čím dál méně, trávím se svou rodinou, zahradničením a putováním po zajímavých místech.
Všechny články
-
Babiččina krůtí kýta s jabčaty
Základem této dobroty z dob našich babiček je krůtí maso. Čeká nás recept na krůtí kýtu s jabčaty.
-
Babiččina černá omáčka ze švestkových povidel
Černá omáčka ze švestkových povidel se hodí hlavně k masu, třeba králičímu. Připravte si ji tak, jak ji dělávala babička paní Vladimíry Jakouběové.
-
Zapékanec z kedluben a uzeného masa podle receptu z Pojizeří
Především na venkově se v dobách našich babiček žilo skromně, ale i masité dobroty měly místo na stole. Třeba zapékanec z kedluben a uzeného masa.
-
Nakládání zelí podle receptu z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou práci bečvářů vyrábějících soudky. A také, jak se do soudků nakládalo zelí.
-
Cukrované mandle podle receptu z počátku 20. století
Podle receptu z dob našich babiček si budeme moci doma vyzkoušet pouťovou pochoutku – cukrované mandle. A dozvíme se zajímavosti o historii a výrobě cukrové vaty.
-
Babiččina domácí povidla z Vysocka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.
-
Bandorka s kroupami
Recepty našich babiček věnujeme paběrkování a sběru zbytků úrody a z připravíme bandorku s kroupami.
-
Taštičky s jabčaty
Mezi zapomenuté pojmy z dob našich babiček patří lesní ovocnářství. S ovocnářstvím nejen v lesích, ale v sadech, seznámí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Dožínková vepřová pečínka s medovým zelím
Nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.
-
Babiččino vepřové se zelím a křenem
Připomeneme nejvýznamnější podzimní slavnosti, a to nejen dožínky, ale třeba i babské hody. A k takovým oslavám patří řada dobrot, například vepřové se zelím a křenem.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »