Na digitálním rádiu DAB+ naladíte i Český rozhlas Liberec. Jak na to?

27. listopad 2020

Víc stanic, kvalitnější zvuk a doprovodné grafické informace - to vše digitální rádio DAB+ nabízí. A stávající vysílání v pásmu FM na přijímačích naladíte také.

Oficiální logo DAB+ Více rádia

Vysílání DAB+ probíhá v bývalém III. TV pásmu. V systému DAB+ se ovšem zpravidla neudává kmitočet vysílače, jak jsme zvyklí u klasického vysílání, ale tzv. kanál – např. kanál 12C nebo 12D. Stejně tak i přijímače zpravidla při ladění neindikují kmitočet, ale kanál. Je to podobné, jako když ladíte programy v televizi.

Zajímavá je určitě odlišnost při příjmu méně kvalitního signálu. Zatímco u toho analogového slabý signál poznáme podle škvrčení a šumění, tak v systému DAB+ vysílání hraje bez problémů. Do určité úrovně – při nedostatečné kvalitě či síle signálu zavládne ticho.

Výhody digitálního rádia DAB+

  • nešumí
  • naladíte i stávající analogové vysílání
  • zobrazuje více informací o vysílání (název písničky, pořadu apod.)
  • přijímače s barevným displejem zobrazují obrázky ze studia, fotky moderátorů nebo obaly alb i bez připojení k internetu
  • více stanic: Vedle celoplošných okruhů a regionálních programů Českého rozhlasu, si můžete naladit i digitální okruhy Radio Wave, D-dur, Rádio Junior a Jazz
  • energetická šetrnost

Čtěte také

Některé přijímače jsou vybaveny indikátorem síly signálu, ten bývá dostupný v menu přijímače. U většiny přijímačů také můžete provést ruční nastavení kanálu, na kterém má přijímač hledat stanice.

Český rozhlas Liberec naladíte na kanálu 12C (na kmitočtu 227,36 MHz), vysílač je na Ještědu

Pozor také na to, kam si rádio dáte. Určitě dál od televizí s plazmovou obrazovkou nebo od mikrovlnné trouby. Jsou to totiž možné zdroje rušení signálu.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že šíření signálu DAB+ je více ovlivněno terénními nerovnostmi a stíny budov a kopců ve srovnání s nižšími kmitočty v pásmu VKV FM, můžete mít v určitých oblastech dočasně problém s kvalitou příjmu. Obecně je ale systém DAB+ podstatně odolnější proti rušení než analogové vysílání, potřebuje však hustší síť vysílačů.

DAB+ a autorádia

Co je DAB+?

DAB+ je verze digitálního vysílání, která umožňuje šířit více programů nebo doplňkové služby. Digitální vysílání Českého rozhlasu naladí od 17. září 2020 až 95 % obyvatel republiky. Pro příjem potřebujete rádio označené symbolem DAB+.

Další užitečné informace na dobadabova.cz.

Ideální je, pokud má auto z výroby zabudovaný DAB+ přijímač. U řady značek lze při koupi objednat DAB+ příjem, což doporučujeme. U některých moderních aut je DAB+ tuner zabudovaný v autorádiu vždy, pouze je jej potřeba aktivovat.
Na základě implementace směrnice Evropské unie, která byla schválena před 2 lety, budou muset být od roku 2021 instalovány digitální tunery již do základní výbavy všech automobilů, tedy bez příplatku. DAB+ tuner už tedy bude mít každý, kdo si od příštího roku pořídí nový vůz.

V případě, že používáte auto s autorádiem VKV FM bez možnosti DAB+ příjmu, je možné dokoupit DAB+ adaptér. K němu se zpravidla připojí dodatečná anténa, nalepená na čelní sklo.

Kde můžu koupit digitální rádio?

Koupě DAB+ přijímače není žádná věda. Digitální rádia nabízí internetové obchody s elektronikou, případně se můžete pohlédnout v kamenných obchodech s domácí elektronikou, až budou zase otevřené. Tam vám také určitě i vše potřebné vysvětlí. 

autoři: tif , reČRoL
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka