Králík na černo
V dobách našich babiček se na Boží hod nevařilo, ani nic jiného nedělalo. Vše muselo být připraveno předem, jak připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Ingredience
- 1 králičí předek
- 3 cibule
- 10 dkg másla
- 5 dkg slaniny
- 5dl vývaru
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 dkg rybízové marmelády
- tymián
- nové koření
- bobkový list
- 1 lžíce soli
- 1 lžička octa
Omyté a osušené porce z králičího předku osolíme. Na rozškvařené slanině osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme koření, předek z králíka, zalijeme vývarem a dusíme. Z másla, ve kterém jsme nechali rozpustit cukr, a hladké mouky uděláme jíšku. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme připravenou jíškou, přidáme marmeládu, okyselíme octem a dobře provaříme. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka