Zmrzlina čokoládová Magdaleny Dobromily Rettigové
V dobách našich babiček byly rybníky i řeky v lednu zamrzlé a do akce se chystali ledaři. Na to se těšily hospodyně, kterým led sloužil po zbytek roku k uchovávání surovin, i k výrobě zmrzliny.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Rozpusť v rendlíčku v troubě 4 tabulky čokolády, pak ji rozetři a přilij trochu smetany. Na to ušlehej tuhou pěnu z trochu více nežli 1/3 litru šlehačky a v jiné nádobě tuhý sníh ze 3 bílků. Cukru můžeš přidati dle libosti. Pak smíchej vše dohromady, dej to do mraženky. Mraženku postav do kbelíku, kolem narovnej led a pevně jej upěchuj. Když jest úplně studená, naplň do ní zmrzlinu, zavři ji úplně těsně víkem a toč s ní rychle. Čím rychleji zatočíš, tím dříve směs zmrzne. Pak ji propracuj lopatkou, vyklop do mísy neb formiček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.