Zmrzlina čokoládová Magdaleny Dobromily Rettigové

V dobách našich babiček byly rybníky i řeky v lednu zamrzlé a do akce se chystali ledaři. Na to se těšily hospodyně, kterým led sloužil po zbytek roku k uchovávání surovin, i k výrobě zmrzliny.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Rozpusť v rendlíčku v troubě 4 tabulky čokolády, pak ji rozetři a přilij trochu smetany. Na to ušlehej tuhou pěnu z trochu více nežli 1/3 litru šlehačky a v jiné nádobě tuhý sníh ze 3 bílků. Cukru můžeš přidati dle libosti. Pak smíchej vše dohromady, dej to do mraženky. Mraženku postav do kbelíku, kolem narovnej led a pevně jej upěchuj. Když jest úplně studená, naplň do ní zmrzlinu, zavři ji úplně těsně víkem a toč s ní rychle. Čím rychleji zatočíš, tím dříve směs zmrzne. Pak ji propracuj lopatkou, vyklop do mísy neb formiček.