Jak promlouvají květiny? Zkuste nápoj pro získání lásky

31. květen 2021

Pokud květen nesplnil vaše očekávání, co se lásky týká, zkusíme to napravit pomocí nápoje pro získání lásky. Tyto nápoje byly v dobách našich babiček velmi oblíbené a rozšíření stejně jako květomluva. 

Květen byl v dobách našich babiček spojen s milostnou magií, s májovým namlouváním, se sypáním cestiček lásky. Ve všech těchto obyčejích sehrávaly důležitou úlohu byliny a květiny.

Čtyřlístek

Lidé věřili čtyřlístku jetele i rozkvetlému vřesu, ze kterého pletli věnečky a věšeli je na stěny domů. Dívky pletly věnečky z bejlí a posílaly je o svatém Janu po vodě, o Velikonocích hospodáři dávali za trámy větévky rozkvetlých kočiček, aby ochránili dům. Rostliny byly především symbolem různých ctností; lilie, routa, máta a fialka byly symbolem panenství, konvalinka za ňadry značila vzplanutí první lásky, symbolem stálosti a věrnosti byl barvínek, pomněnka, rozrazil a rozmarýna, jabloň a lípa symbolizovaly ženu a dívku, dub otužilého muže, jedle a jalovec statného mládence.

K jahodě a malině byly přirovnávány tváře a rty mladých dívek, moruše značila chytrost, břečťan veselost, sasanka ženský pláč, mák plodnost země, jetel opuštěnost, zelená tráva štěstí, květ jabloně nesmělost.

Jak promlouvají květiny

Květomluva měla svůj význam především pro zamilované. Mládenci a dívky neměli dříve tolik možností a příležitostí volně se scházet, společenská pravidla jim to nedovolala. Proto vkládali svá přání a prosby do kytice. Například červená růže byla vyznáním lásky, bílá vyjadřovala čisté svědomí, růžová obdiv nebo také odpuštění a žlutá žárlivost či prosbu o opětování lásky.

Fialky

Žlutý tulipán značil přílišnou pýchu obdarovaného, oranžový povrchní krásu. Modrá fialka byla prosbou o vyslyšení lásky, žlutá značila slib věrnosti, bílá naznačovala zármutek nad prchajícím štěstím. Tajnou schůzku žádal ten, kdo daroval dívce ptačí zob, žlutý narcis připomínal: „Myslím na tebe“, čekanka: „Marně na mě čekáš“.

Věrnou lásku dívce připomínal darovaný rozmarýn či sedmikráska. Pokud však dívka dostala od milého pivoňku, věděla, že je jejich lásky konec. Z bylin a květin se také připravovaly nápoje lásky; jeden recept našich babiček přidáme:

Nápoj pro získání lásky podle našich babiček

Do větší uzavíratelné nádoby nasypeme bylinky v poměru 2 díly saturejky, 1 díl yzopu, 1 díl máty a 1 díl třezalky. Zalijeme červeným vínem tak, aby byly bylinky zcela ponořené. Nádobu důkladně uzavřeme a po dobu minimálně dvou až tří týdnů necháme bylinky při pokojové teplotě vyluhovat. Nálev každý den trochu protřepeme. Po této době přecedíme přes plátýnko a přelijeme do čisté láhve a podáváme.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.