Nákyp ze strouhání
Vařit dobře, úsporně, chutně a ještě po tom neztloustnout. To není jen požadavek naši moderní doby. Už v dobách našich babiček se o to snažily kuchařské knihy. Do jedné z nich nahlédneme s Vladimírou Jakouběovou a připravíme nákyp ze strouhání.
Nákyp ze strouhání
Ze dvou vajec a ¼ kg mouky uděláme drobné strouhání; můžeme do mouky přidati trochu krupičky, aby bylo tužší. Strouhání zavaříme do ½ litru smetany. Když kaše na míse vystydne, přidáme k ní 14 dkg másla, 14 dkg cukru, květ, citrónovou kůru a utřeme. Pak přidáme 6 žloutků, utřeme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do pekáčku nebo formy a upečeme. Hotové můžeme polít ovocnou šťávou.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.