Nákyp ze strouhání
Vařit dobře, úsporně, chutně a ještě po tom neztloustnout. To není jen požadavek naši moderní doby. Už v dobách našich babiček se o to snažily kuchařské knihy. Do jedné z nich nahlédneme s Vladimírou Jakouběovou a připravíme nákyp ze strouhání.
Nákyp ze strouhání
Ze dvou vajec a ¼ kg mouky uděláme drobné strouhání; můžeme do mouky přidati trochu krupičky, aby bylo tužší. Strouhání zavaříme do ½ litru smetany. Když kaše na míse vystydne, přidáme k ní 14 dkg másla, 14 dkg cukru, květ, citrónovou kůru a utřeme. Pak přidáme 6 žloutků, utřeme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do pekáčku nebo formy a upečeme. Hotové můžeme polít ovocnou šťávou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.