Nákyp ze strouhání

25. březen 2021

Vařit dobře, úsporně, chutně a ještě po tom neztloustnout. To není jen požadavek naši moderní doby. Už v dobách našich babiček se o to snažily kuchařské knihy. Do jedné z nich nahlédneme s Vladimírou Jakouběovou a připravíme nákyp ze strouhání.

Nákyp ze strouhání

Ze dvou vajec a ¼ kg mouky uděláme drobné strouhání; můžeme do mouky přidati trochu krupičky, aby bylo tužší. Strouhání zavaříme do ½ litru smetany. Když kaše na míse vystydne, přidáme k ní 14 dkg másla, 14 dkg cukru, květ, citrónovou kůru a utřeme. Pak přidáme 6 žloutků, utřeme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do pekáčku nebo formy a upečeme. Hotové můžeme polít ovocnou šťávou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.