Nákyp ze strouhání

25. březen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Nákyp vyklopíme z pekáčku a necháme trochu vychladnout

Vařit dobře, úsporně, chutně a ještě po tom neztloustnout. To není jen požadavek naši moderní doby. Už v dobách našich babiček se o to snažily kuchařské knihy. Do jedné z nich nahlédneme s Vladimírou Jakouběovou a připravíme nákyp ze strouhání.

Nákyp ze strouhání

Ze dvou vajec a ¼ kg mouky uděláme drobné strouhání; můžeme do mouky přidati trochu krupičky, aby bylo tužší. Strouhání zavaříme do ½ litru smetany. Když kaše na míse vystydne, přidáme k ní 14 dkg másla, 14 dkg cukru, květ, citrónovou kůru a utřeme. Pak přidáme 6 žloutků, utřeme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do pekáčku nebo formy a upečeme. Hotové můžeme polít ovocnou šťávou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kolekce krátkých rozhlasových her přinášejících nová dobrodružství Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.

Jiří Hošek, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu

15 případů Sherlocka Holmese

15 případů Sherlocka Holmese II.

Koupit

15 skvělých klasických případů Sherlocka Holmese, Případ Codex Euricianus, Případ s Lví hřívou, Případ s motýly Hilesia, Případ s Homo ludens a další v podání vynikajícho Miloše Kopeckého a neméně báječho sekundanta Vladimíra Ráže.