Spařený placky
Na přelomu 19. a 20. století se vařilo mnohem víc sladkých jídel než dnes. A nešlo o moučníky. Sladká jídla se vařila i z brambor, jak nás přesvědčí Vladimíra Jakouběová receptem na spařený placky.
Spařený placky
60 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
sůl
mák
med
máslo
1/2 l mléka
Brambory uvaříme ve slupce, nastrouháme, přidáme mouku, jednoho vejce a sůl a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na placky, které nařežeme na dlouhé pruhy a zlehka nakrojíme na čtverečky. Pruhy upečeme v troubě na plechu. Po upečení nalámeme. Čtverečky spaříme horkým mlékem, posypeme mákem a cukrem nebo pokapeme medem a omastíme máslem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.