Spařený placky
Na přelomu 19. a 20. století se vařilo mnohem víc sladkých jídel než dnes. A nešlo o moučníky. Sladká jídla se vařila i z brambor, jak nás přesvědčí Vladimíra Jakouběová receptem na spařený placky.
Spařený placky
60 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
sůl
mák
med
máslo
1/2 l mléka
Brambory uvaříme ve slupce, nastrouháme, přidáme mouku, jednoho vejce a sůl a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na placky, které nařežeme na dlouhé pruhy a zlehka nakrojíme na čtverečky. Pruhy upečeme v troubě na plechu. Po upečení nalámeme. Čtverečky spaříme horkým mlékem, posypeme mákem a cukrem nebo pokapeme medem a omastíme máslem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.