Spařený placky

24. březen 2021

Na přelomu 19. a 20. století se vařilo mnohem víc sladkých jídel než dnes. A nešlo o moučníky. Sladká jídla se vařila i z brambor, jak nás přesvědčí Vladimíra Jakouběová receptem na spařený placky.

Spařený placky

60 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
sůl
mák
med
máslo
1/2 l mléka

Brambory uvaříme ve slupce, nastrouháme, přidáme mouku, jednoho vejce a sůl a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na placky, které nařežeme na dlouhé pruhy a zlehka nakrojíme na čtverečky. Pruhy upečeme v troubě na plechu. Po upečení nalámeme. Čtverečky spaříme horkým mlékem, posypeme mákem a cukrem nebo pokapeme medem a omastíme máslem.   

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.

Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice

Tomáš Vacek

Komplet 3CD Vladana a Prasopes

Koupit

Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.