Zelí z řepy podle babiččina receptu z Prosíčky
V povídání o kuchyních babiček budou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pokračovat v domácí výrobě olejů a k tomu přidají recept na zelí z řepy.
- 1 kg červené řepy
- 3 lžíce domácího oleje
- 2 cibule
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- cukr
- 2-3 lžíce octa
- 2 lžíce žitného kvásku nebo hladké mouky
Řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm usmažíme do zezlátnutí. Pak na ni nasypeme nastrouhanou řepu. Osolíme ji, opepříme, okmínujeme a přidáme asi lžíci cukru. Všechno promícháme, podlijeme cca 3 dcl vody a pod pokličkou uvaříme do změknutí. Kvásek (kdo nemá, tak mouku) důkladně rozmícháme v půl hrnku vody. Když je řepa měkká, přilejeme k ní kvásek, promícháme a necháme ještě chvíli povařit. Pokud místo kvásku použijeme mouku, povaříme trochu déle. Dosolíme, okyselíme a osladíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.