Zelí z řepy podle babiččina receptu z Prosíčky

V povídání o kuchyních babiček budou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pokračovat v domácí výrobě olejů a k tomu přidají recept na zelí z řepy.

Ingredience
  • 1 kg červené řepy
  • 3 lžíce domácího oleje
  • 2 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • cukr
  • 2-3 lžíce octa
  • 2 lžíce žitného kvásku nebo hladké mouky

Řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm usmažíme do zezlátnutí. Pak na ni nasypeme nastrouhanou řepu. Osolíme ji, opepříme, okmínujeme a přidáme asi lžíci cukru. Všechno promícháme, podlijeme cca 3 dcl vody a pod pokličkou uvaříme do změknutí. Kvásek (kdo nemá, tak mouku) důkladně rozmícháme v půl hrnku vody. Když je řepa měkká, přilejeme k ní kvásek, promícháme a necháme ještě chvíli povařit. Pokud místo kvásku použijeme mouku, povaříme trochu déle. Dosolíme, okyselíme a osladíme.