Zaječí uši podle Vzorné české kuchařky Bohumily Jermářové aneb Recept s příběhem

Povídání o autorkách kuchařských knih z počátku minulého století je věnované liberecké rodačce Haně Dufkové, jejíž Vzorná česká kuchařka se dostala do turnovského muzea, kde redaktor Jaroslav Hoření natáčí recepty s etnografkou a sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou.

„Naše nahlížení do kuchařek našich babiček spojíme s příběhem. Je spojen s darem našemu muzeu, ve kterém byla mimo jiné tlustá kniha Vzorná česká kuchařka s podtitulem Úprava všech druhů pokrmů a nápojů, s použitím spisů Rettigové, Hansgirgové, Domácnost, Löffler – Bechtlové, Ehrhardtové, Bauerové, aj. s podporou mnoha jiných osvědčených kuchařek českých i z vlastní znalosti sepsala Bohumila Jermářová.

Kniha vyšla v roce 1904. To by nebylo až tak zajímavé. Ale na zadní straně knihy je rukou napsáno: ‚Hana Dufková, rozená Pražáková z Liberce. Kuchařku jsem dostala od matky manžela Viktorie Dufkové v únoru 1972, ta ji také dostala před třiceti lety od 70 ti leté sousedky. Vydrží i čtvrté pokolení? Září 1972.‘ Dárkyni už teď mohu slíbit, že ve sbírce muzea je tzv. na věky, a to je určitě dobře," popisuje příběh paní Vladimíra Jakouběová z Muzea Českého ráje v Turnově.

Prostě tahle kniha je poklad a určitě se k ní ještě někdy vrátíme. Jako malou ochutnávku z ní dnes přidáme recept na zaječí uši“, dodává.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Dej na vál 57 dkg mouky, rozdrob v ní 14 dkg másla, udělej důlek, dej do něho tři vejce, čtyři žloutky, osol je trochu, přidej dvě lžíce tlučeného cukru a tolik kyselé dobré smetany, abys mohla udělati z toho všeho tuhé těsto. Prohněť je dobře, přikryj je miskou a dej na hodinku odpočinouti. Vyválej pak těsto na nůž tlustě, nakrájej z něho čtyřhranné kousky, prořízni je nožem trochu na prostředku a zastrč do něho jeden růžek. Utvoř tak a upec zaječí uši v rozpáleném přepuštěném másle, popraš je pak cukrem a urovnej na misku.