Kolaschfleisch podle Anny Marie Neudeckrové

Nahlédneme do jedné z kuchařských knih z 19. století, ve které se objevují vídeňský řízek, ovocné polévky nebo guláš. A ten s pomocí Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního můžeme vyzkoušet.




Ingredience
  • 70 dkg hovězího předního masa
  • 2 velké cibule
  • 4 dkg másla, nebo sádla
  • 1 lžíce mouky
  • 1,5 dcl zakysané smetany
  • kůra z ½ citronu (strouhaná velmi najemno)
  • 1 lžička citronové šťávy, nebo trochu vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • vývar dle potřeby

Cibuli nakrájej najemno a osmahni ji na másle, nebo sádle, dozlatova. Přidej na kostky nakrájené maso, osol a prudce opeč ze všech stran. Přilij trochu vývaru, přidej citronovou kůru a zakryté to dus do měkka. Když je maso hotové, zapraž šťávu moukou rozmíchanou ve smetaně. Nech krátce provařit a dochuť citronovou šťávou, nebo octem, a pepřem.