Bramborový zapékanec podle receptu z Pojizeří

Advent už v dobách našich babiček provázely ohně, svíce a lucerny.  Zapálená svíce u okna byla znamením, že rodina je chráněna. Oheň byl i prostředkem očisty. A také se na něm vařilo...




Ingredience
  • ½ kg vařených brambor
  • stejné množství čerstvého zelí
  • 15 dkg uzeného bůčku
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sádla na pekáč

Uzený bůček nakrájíme nadrobno a na pánvi vyškvaříme. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Zelí rozebereme na listy, přelijeme horkou vodou a drobně usekáme. Přidáme je k cibuli a chvilku podusíme. Vymaštěný pekáček naplníme vrstvou na plátky nakrájených brambor, osolíme, opepříme, dáme vrstvu zelí s uzeným a navrch dáme zase brambory. Povrch pokapeme sádlem a pečeme asi půl hodiny.