Koláčky brunšvické
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Promíchej ½ kg mouky s jemně sekanou kůrou a šťávou z ½ citronu. Pak vmíchej do ní 10 dkg na malé kousky rozkrájeného másla a přidej pak ještě lžíci tlučeného zázvoru. Nyní si ohřej 2 a ½ dkg sirobu a 2 polévkové lžíce medu, dobře promíchej, přilij to k první hmotě a prohněť nyní těsto řádně. Rozválej je pak na moukou posypaném vále na tloušťku asi 1 cm, vykroj z něho malé koláčky a pec je v dosti horké troubě, aby byly křehké.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.