Koláčky brunšvické

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...



Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Promíchej ½ kg mouky s jemně sekanou kůrou a šťávou z ½ citronu. Pak vmíchej do ní 10 dkg na malé kousky rozkrájeného másla a přidej pak ještě lžíci tlučeného zázvoru. Nyní si ohřej 2 a ½ dkg sirobu a 2 polévkové lžíce medu, dobře promíchej, přilij to k první hmotě a prohněť nyní těsto řádně. Rozválej je pak na moukou posypaném vále na tloušťku asi 1 cm, vykroj z něho malé koláčky a pec je v dosti horké troubě, aby byly křehké.