Vyzkoušejte hojivou mast doktora Kittela z receptáře našich babiček

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Olivový olej, olivy, středomořská kuchyně. Ilustrační foto

Tak jako se v kuchyních našich babiček vařilo podle osvědčených rodinných receptů, tak se také léčilo. Nebylo to přímo recepty rodinné, ale recepty od známých léčitelů. Mezi ně patřil i doktor Kittel. A podle jeho receptury s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou zkusíme připravit hojivou mast.

Ingredience
  • 512 gr Oleum arborum (čistý olivový olej)
  • 192 gr sulphuris praecipui rubri (síra)
  • 256 gr přírodní žlutý vosk
  • 384 gr terpentýnová silice
  • 96 gr kafr 

Jednotlivé složky se pomalu rozpustí v pocínovaném kotlíku nad mírným ohněm a důkladně promíchají. V tekutém stavu se vlijí do předem připravených látkových váčků nebo trubiček a ve studené vodě se nechají zchladnout. Hojivá, takzvaná „zámečnická mast“, byla považována za rodinné stříbro léčitelského rodu Kittelů.

Jan Antonín Eleazar Kittel byl slavným lékařem z pomezí Jizerských hor a Krkonoš, říkalo se mu také černokněžník ze Šumburku, jak se říkalo dnešní obci Krásná, kde se nachází i Kittelův dům.