Vyzkoušejte hojivou mast doktora Kittela z receptáře našich babiček
Tak jako se v kuchyních našich babiček vařilo podle osvědčených rodinných receptů, tak se také léčilo. Nebylo to přímo recepty rodinné, ale recepty od známých léčitelů. Mezi ně patřil i doktor Kittel. A podle jeho receptury s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou zkusíme připravit hojivou mast.
- 512 gr Oleum arborum (čistý olivový olej)
- 192 gr sulphuris praecipui rubri (síra)
- 256 gr přírodní žlutý vosk
- 384 gr terpentýnová silice
- 96 gr kafr
Jednotlivé složky se pomalu rozpustí v pocínovaném kotlíku nad mírným ohněm a důkladně promíchají. V tekutém stavu se vlijí do předem připravených látkových váčků nebo trubiček a ve studené vodě se nechají zchladnout. Hojivá, takzvaná „zámečnická mast“, byla považována za rodinné stříbro léčitelského rodu Kittelů.
Jan Antonín Eleazar Kittel byl slavným lékařem z pomezí Jizerských hor a Krkonoš, říkalo se mu také černokněžník ze Šumburku, jak se říkalo dnešní obci Krásná, kde se nachází i Kittelův dům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka