Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří

Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.


Ingredience
  • 1 vepřové uzené koleno
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • mletá paprika
  • kmín
  • ½ kg kysaného zelí

Koleno omyjeme, osušíme a kůži mřížkovitě nakrájíme. Dno pekáče vytřeme sádlem, posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a na ni položíme koleno, které jsme ze všech stran poprášili paprikou. Posypeme ho kmínem, podlijeme trochou vody a přikryté dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 2 hodiny do změknutí. Podle potřeby podléváme vodou, tak, aby koleno nebylo utopené, vody jenom trochu na dně.

Měkké koleno vyndáme z pekáče, do výpeku nasypeme scezené zelí a promícháme. Na zelí položíme koleno a už bez pokličky dáme do trouby. Pečeme ještě asi půl hodiny. Upečené vykostíme a podáváme s chlebem.