Výpečky s česnekem podle receptu z horního Pojizeří
Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali výpečky s česnekem. A připomenou obyčej pochovávání světla.
- 2 kg vepřového bůčku bez kosti
- 20 dkg slaniny na kostičky
- 4 cibule
- 8 stroužků česneku na plátky
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky pepře
- ¼ světlého piva
- sůl
Bůček nakrájíme na kostky, promícháme s ostatními přísadami a v zakrytém pekáči necháme přes noc v chladu rozležet. Zakryté dáme do trouby a na 170 stupňů zvolna pečeme asi 2 hodiny. Odkryjeme, maso podrtíme a pečeme ještě 20 minut.
Dáme do kameninové nádoby a zalijeme vypečeným tukem i šťávou z pekáče a dáme ztuhnout. Podáváme s dobrým domácích chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.