Výpečky s česnekem podle receptu z horního Pojizeří

Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali výpečky s česnekem. A připomenou obyčej pochovávání světla.

Ingredience
  • 2 kg vepřového bůčku bez kosti
  • 20 dkg slaniny na kostičky
  • 4 cibule
  • 8 stroužků česneku na plátky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky pepře
  • ¼ světlého piva
  • sůl

Bůček nakrájíme na kostky, promícháme s ostatními přísadami a v zakrytém pekáči necháme přes noc v chladu rozležet. Zakryté dáme do trouby a na 170 stupňů zvolna pečeme asi 2 hodiny. Odkryjeme, maso podrtíme a pečeme ještě 20 minut.
Dáme do kameninové nádoby a zalijeme vypečeným tukem i šťávou z pekáče a dáme ztuhnout. Podáváme s dobrým domácích chlebem.