Víno s božcem na nespavost podle receptu z podhůří Krkonoš
Malé bílé kvítky, kterých jsou v červnu plné lesy, uměly naše babičky využít. Říkaly jí mařinka nebo také božec, dnes se jí říká svízel vonný. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z této bylinky připravit víno na nespavost.
- 3 - 4 kvetoucí stonky mařinky vonné
- 1 l domácího vína
Kvetoucí stonky mařinky svážeme a necháme zavadnout do druhého dne, aby se z nich uvolnila vůně. Vložíme do láhve vína a louhujeme 12 až 18 hodin, ale ne déle. Kytičku mařinky pak vyndáme a víno scedíme a uložíme do chladna. Podáváme 1 skleničku před spaním.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.