Babiččin litý kynutý ovocný koláč
Klacík z mraveniště nebo ostřice z bažin, i to byly dobroty, kterými si jídelníček vylepšovaly venkovské děti. My zůstaneme u tradičnějšího receptu.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku sádla nebo oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 dkg čerstvého droždí
- 3 lžíce cukru
- jahody
- Na drobenku:
- velká hrst hrubé mouky
- malá hrst cukru
- 3-4 lžíce másla
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme asi polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Ke kvásku přilejeme zbytek mléka, přidáme vejce, mouku se solí, sádlo a vařečkou umícháme hladké řídké těsto. Poprášíme moukou a necháme asi hodinu nakynout.
Nakynuté těsto vylejeme na vymazaný plech a poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme do trouby a pečeme asi ½ hodiny do zrůžovění okrajů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.