Babiččin litý kynutý ovocný koláč

Klacík z mraveniště nebo ostřice z bažin, i to byly dobroty, kterými si jídelníček vylepšovaly venkovské děti. My zůstaneme u tradičnějšího receptu.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku sádla nebo oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 dkg čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru
  • jahody
Ingredience
  • Na drobenku:
  • velká hrst hrubé mouky
  • malá hrst cukru
  • 3-4 lžíce másla

Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme asi polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Ke kvásku přilejeme zbytek mléka, přidáme vejce, mouku se solí, sádlo a vařečkou umícháme hladké řídké těsto. Poprášíme moukou a necháme asi hodinu nakynout.

Nakynuté těsto vylejeme na vymazaný plech a poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme do trouby a pečeme asi ½ hodiny do zrůžovění okrajů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.