Babiččin koláč se slaninou

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, že na jaře měli napilno nejen hospodáři, ale i hospodyně. Řada prací byla jejich starostí. A k tomu musely ještě stačit něco dobrého nachystat v kuchyni. Třeba koláč se slaninou.

Ingredience
  • Na těsto: 40 dkg mouky
  • 20 dkg másla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 3-5 lžic vody
Ingredience
  • Na náplň: 6 vajec
  • 2 cibule
  • 20 dkg slaniny
  • 1 dcl smetany
  • libeček

Na těsto smícháme mouku s máslem rozkrájeným na kousky, vmícháme žloutky, 3-5 lžic studené vody a sůl. Vše zpracujeme na středně tuhé těsto a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme všechny suroviny na náplň. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka, pokrájíme slaninu a nasekané bylinky. Plech na koláč vymažeme máslem a vložíme na něj vyválené těsto. Na těsto pak rovnoměrně klademe nakrájenou slaninu a cibuli s bylinkami. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a upečeme dozlatova.     

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.