Babiččin koláč se slaninou
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, že na jaře měli napilno nejen hospodáři, ale i hospodyně. Řada prací byla jejich starostí. A k tomu musely ještě stačit něco dobrého nachystat v kuchyni. Třeba koláč se slaninou.
- Na těsto: 40 dkg mouky
- 20 dkg másla
- 2 žloutky
- sůl
- 3-5 lžic vody
- Na náplň: 6 vajec
- 2 cibule
- 20 dkg slaniny
- 1 dcl smetany
- libeček
Na těsto smícháme mouku s máslem rozkrájeným na kousky, vmícháme žloutky, 3-5 lžic studené vody a sůl. Vše zpracujeme na středně tuhé těsto a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme všechny suroviny na náplň. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka, pokrájíme slaninu a nasekané bylinky. Plech na koláč vymažeme máslem a vložíme na něj vyválené těsto. Na těsto pak rovnoměrně klademe nakrájenou slaninu a cibuli s bylinkami. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a upečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka