Smetanová mrkev se zázvorem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, proč se dodnes květnové svatby nepovažují za dobrý nápad. A přidají jeden májový babiččin recept nejen pro děti.
- ½ kg mrkve
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- 1 pórek
- kousek zázvoru
- 1 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar nebo voda
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 1 dcl smetany
Mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme nadrobno, zázvor najemno nastrouháme. Na rozpáleném másle se sádlem osmahneme pórek. Přisypeme mrkev a krátce osmahneme. Vmícháme zázvor a zaprášíme moukou. Osmažíme, pak podlijeme trochou vývaru nebo vody, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je mrkev měkká, dochutíme ji rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem. Podáváme s vařenými bramborami. Můžeme přidat i kousek pečeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka