Smetanová mrkev se zázvorem

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, proč se dodnes květnové svatby nepovažují za dobrý nápad. A přidají jeden májový babiččin recept nejen pro děti.

Ingredience
  • ½ kg mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 pórek
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar nebo voda
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dcl smetany

Mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme nadrobno, zázvor najemno nastrouháme. Na rozpáleném másle se sádlem osmahneme pórek. Přisypeme mrkev a krátce osmahneme. Vmícháme zázvor a zaprášíme moukou. Osmažíme, pak podlijeme trochou vývaru nebo vody, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je mrkev měkká, dochutíme ji rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem. Podáváme s vařenými bramborami. Můžeme přidat i kousek pečeného masa.