Smetanová mrkev se zázvorem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, proč se dodnes květnové svatby nepovažují za dobrý nápad. A přidají jeden májový babiččin recept nejen pro děti.
- ½ kg mrkve
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- 1 pórek
- kousek zázvoru
- 1 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar nebo voda
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 1 dcl smetany
Mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme nadrobno, zázvor najemno nastrouháme. Na rozpáleném másle se sádlem osmahneme pórek. Přisypeme mrkev a krátce osmahneme. Vmícháme zázvor a zaprášíme moukou. Osmažíme, pak podlijeme trochou vývaru nebo vody, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je mrkev měkká, dochutíme ji rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem. Podáváme s vařenými bramborami. Můžeme přidat i kousek pečeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka