Vepřové na pivě podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Už v kuchyních našich babiček byla velmi oblíbená úprava masa na pivě a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na vepřové na pivě.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Rozkrájej na kousky mladé vepřové maso, vlož ho na kuthánek, osol ho, na dvě libry masa (95 dkg) dej kávovou lžičku mouky, dva stroužky se solí rozetřeného česneku, nalej na to dva žejdlíky piva a nech to přikryté vařit.

Když je maso na polo uvařeno, zasyp to strouhanou chlebovou střídou tolik, aby se udělala ne příliš hustá omáčka, přidej k tomu trochu květu, trochu citronové kůry, a nech to dovařit; musíš však dáti pozor, aby maso příliš nezměklo, sice by bylo nechutné, nato se při vepřovém mase hleděti musí.

Když je maso dost uvařeno, urovná se na mísu a poleje se omáčkou; je-li omáčka tuze hustá, může se přilejt trochu piva nebo polívky.