Vepřové maso na divoko podle knihy Kuchařská škola od Marie Svobodové z roku 1864
Při povídání u různých druzích přípravy mas nemůžeme opomenout koření. Už v dobách našich babiček se k nám vozilo i různé cizokrajné koření, a šikovné hospodyně z něj dělaly různé směsi. Jak na to, a jak připravit vepřové maso na divoko, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 1/2 kg z kýty, plecka, žebra, nebo krkovičky
- 3 dkg cibule
- 2 dkg omastku
- 1 kostka cukru
- vrchovatá lžička soli
- lžíce mouky
- 1/5 dcl kyselé smetany
- citron
- 5 zrnek pepře
- 2 zrnka nového koření
- snítka tymiánu
- 1/2 bobkového listu
- špetka zázvoru
- jalovec
Všechna kořenová zelenina na kolečka rozkrájená a cibule se usmaží na sádle, nebo slanině, přidá se kousek citronové kůry, několik zrnek pepře, nového koření, tymián, bobkový list, špetka zázvoru, položí se na vše vepřové maso z kýty, posolí a nechá v troubě do měkka péci.
Potom se maso vyndá, šťáva se zapráší moukou, nechá ještě povařiti a procedí se na rozkrájené maso na díly. Může se též zalít kyselou smetanou. V tom případě se přidá trocha jalovce a 1 kostka cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.