Vepřové maso na divoko podle klášterní kuchařky

Kromě venkovských a městských kuchyní v receptech našich babiček navštěvujeme i ty méně běžné. Tentokrát z kuchyně klášterní Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vybrali recept na vepřové maso na divoko.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Ingredience
  • 1/2 kg z kýty plecka, žebra nebo krkovičky
  • 3 dkg cibule
  • 2 dkg omastku
  • 5 zrnek pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • snítka tymiánu
  • 1/2 bobkového listu
  • špetka zázvoru
  • špetka jalovce
  • 1 kostka cukru
  • vrchovatá lžička soli
  • plochá lžíce mouky
  • 1/16 litru kyselé smetany
  • na méně tučné maso více omastku

Všechna kořenová zelenina na kolečka rozkrájená a cibule se usmaží na sádle nebo slanině, přidá se kousek citronové kůry, několik zrnek pepře, nového koření, tymián, bobkový list, kousek zázvoru, položí se na vše vepřové maso, posolí a nechá v troubě do měkka péci. Potom se maso vyndá, šťáva se zapráší moukou, nechá ještě povařiti a procedí se na rozkrájené maso na díly. Může se též zalíti kyselou smetanou. V tom případě se přidá trocha jalovce a 1 kostka cukru.