Vepřové maso na divoko podle klášterní kuchařky
Kromě venkovských a městských kuchyní v receptech našich babiček navštěvujeme i ty méně běžné. Tentokrát z kuchyně klášterní Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vybrali recept na vepřové maso na divoko.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
- 1/2 kg z kýty plecka, žebra nebo krkovičky
- 3 dkg cibule
- 2 dkg omastku
- 5 zrnek pepře
- 2 zrnka nového koření
- snítka tymiánu
- 1/2 bobkového listu
- špetka zázvoru
- špetka jalovce
- 1 kostka cukru
- vrchovatá lžička soli
- plochá lžíce mouky
- 1/16 litru kyselé smetany
- na méně tučné maso více omastku
Všechna kořenová zelenina na kolečka rozkrájená a cibule se usmaží na sádle nebo slanině, přidá se kousek citronové kůry, několik zrnek pepře, nového koření, tymián, bobkový list, kousek zázvoru, položí se na vše vepřové maso, posolí a nechá v troubě do měkka péci. Potom se maso vyndá, šťáva se zapráší moukou, nechá ještě povařiti a procedí se na rozkrájené maso na díly. Může se též zalíti kyselou smetanou. V tom případě se přidá trocha jalovce a 1 kostka cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.