Válená štrudle s jablkami podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Mezi tradiční vánoční pokrmy u nás po staletí patří jablečný závin. A tak pro nás Vladimíra Jakouběová vybrala recept na válenou štrůdli s jablkami a s Jaroslavem Hořením natočila také povídání o historii štrůdlu.

Dej na vál půl druhého žejdlíka mouky, půl žejdlíka nech na vyváleni, do žejdlíka rozkrájej čtyry loty másla (8 dkg), promíchej to, udělej v tom důlek, vraz do toho dvě celé vejce a dva žloutky, trochu to osol, zadělej to nožem, a vypracuj těsto jako na nudle, pak ho též tak tence jako na nudle rozválej, pomaž ho rozpuštěným máslem, posyp na kostky rozkrájenými míšeňskými jablky, malými hrozinkami, skořicí a cukrem, pokrop rozpuštěným máslem, a zaviň to jako jinou štrudli.

Potom vymaž kuthánek, vlož do něho tu štrudli, podlej ji smetanou, aby se asi přes polovic zatopila, povrchu ji pomaž máslem, posyp ji cukrem a nech ji v troubě vypéct.