Tříkrálový chlebíček podle receptu z Pojizeří
Věštění, koledování a mlsání bylo v dobách našich babiček spojené se svátkem Tří králů. Právě o něm si Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření povídali nad tříkrálovým chlebíčkem.
- ½ kg polohrubé mouky
- 4 dkg droždí
- 1,5 dcl mléka
- 8 dkg cukru
- špetka soli
- 1 lžíce skořice nebo badyánu
- 10 dkg másla
- 10 dkg sušených švestek
- 10 dkg sušených brusinek
- 10 dkg sušených višní
- 10 dkg lískových ořechů
- 10 dkg vlašských ořechů
- na potření před pečením: 2 lžíce mléka a 1 žloutek
Droždí, vlažné mléko a 1/2 lžičky cukru rozmícháme a necháme vykynout. Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky, nasekáme ořechy. Všechny přísady zpracujeme i s kváskem na hladké těsto, které pořádně prohněteme, přikryté necháme 45 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme, upravíme do tvaru šišky a necháme na plechu, nebo ve formě, kynout dalších 30 minut. Vykynutý chlebíček potřeme mlékem s rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 75 minut. Hotové pocukrujeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.