Tříkrálový chlebíček podle receptu z Pojizeří

Věštění, koledování a mlsání bylo v dobách našich babiček spojené se svátkem Tří králů. Právě o něm si Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření povídali nad tříkrálovým chlebíčkem.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 4 dkg droždí
  • 1,5 dcl mléka
  • 8 dkg cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce skořice nebo badyánu
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg sušených švestek
  • 10 dkg sušených brusinek
  • 10 dkg sušených višní
  • 10 dkg lískových ořechů
  • 10 dkg vlašských ořechů
  • na potření před pečením: 2 lžíce mléka a 1 žloutek

Droždí, vlažné mléko a 1/2 lžičky cukru rozmícháme a necháme vykynout. Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky, nasekáme ořechy. Všechny přísady zpracujeme i s kváskem na hladké těsto, které pořádně prohněteme, přikryté necháme 45 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme, upravíme do tvaru šišky a necháme na plechu, nebo ve formě, kynout dalších 30 minut. Vykynutý chlebíček potřeme mlékem s rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 75 minut. Hotové pocukrujeme.

Související