Tříkrálový chlebíček podle receptu z Pojizeří
Věštění, koledování a mlsání bylo v dobách našich babiček spojené se svátkem Tří králů. Právě o něm si Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření povídali nad tříkrálovým chlebíčkem.
- ½ kg polohrubé mouky
- 4 dkg droždí
- 1,5 dcl mléka
- 8 dkg cukru
- špetka soli
- 1 lžíce skořice nebo badyánu
- 10 dkg másla
- 10 dkg sušených švestek
- 10 dkg sušených brusinek
- 10 dkg sušených višní
- 10 dkg lískových ořechů
- 10 dkg vlašských ořechů
- na potření před pečením: 2 lžíce mléka a 1 žloutek
Droždí, vlažné mléko a 1/2 lžičky cukru rozmícháme a necháme vykynout. Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky, nasekáme ořechy. Všechny přísady zpracujeme i s kváskem na hladké těsto, které pořádně prohněteme, přikryté necháme 45 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme, upravíme do tvaru šišky a necháme na plechu, nebo ve formě, kynout dalších 30 minut. Vykynutý chlebíček potřeme mlékem s rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 75 minut. Hotové pocukrujeme.
Související
-
Tříkrálový bochánek podle babiččina receptu
V receptech našich babiček se budeme věnovat svátku Tří králů. Zvykům spojeným s tímto svátkem i dobrotě pro tento den.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.