Tříkrálový bochánek podle babiččina receptu

V receptech našich babiček se budeme věnovat svátku Tří králů. Zvykům spojeným s tímto svátkem i dobrotě pro tento den. Recept na tříkrálový bochánek natočil redaktor Jaroslav Hoření s etnografkou a kuchařkou Vladimírou Jakouběovu.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 20 dkg změklého másla
  • 20 dkg cukru
  • ¼ l smetany
  • 2 žloutky
  • 1 dcl mléka
  • 1,5 lžičky soli
  • 6 dkg droždí
  • ořechy
  • 1 vejce na potření

Do mléka dáme droždí a lžičku cukru a zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, máslo, žloutky, sůl, přidáme kvásek a dobře propracujeme. Těsto necháme vykynout. Po vykynutí do něj zapracujeme nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na 8 menších dílů a jeden větší, všechny vytvarujeme do bochánků a ty spojíme tak, že kolem většího středového napojíme do kruhu 8 menších. Do jednoho z nich vložíme minci. Necháme ještě na plechu nakynout, potřeme vejcem a dáme upéct.