Jakubky s fazolkami a špekem

V receptech našich babiček si připomeneme obyčeje spojené se svátkem sv. Jakuba a uvaříme jakubky s fazolkami a špekem.

Ingredience
  • 1 kg nových brambor
  • 40 dkg zelených fazolek
  • 10 dkg slaniny
  • máslo
  • sůl

Omyté nové brambory uvaříme ve slané vodě. Fazolové lusky očistíme, nakrájíme na menší kousky, vhodíme do vařící slané vody na 5 minut a scedíme. Plátky slaniny nakrájíme na kostičky a osmahneme. Necháme vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme, dáme na pánev se zahřátým máslem a krátce osmahneme ze všech stran. Zmírníme plamen, přidáme osmahnutou slaninu, fazolky, osolíme a necháme prohřát. Podáváme s kysaným mlékem. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.