Jakubky s fazolkami a špekem
V receptech našich babiček si připomeneme obyčeje spojené se svátkem sv. Jakuba a uvaříme jakubky s fazolkami a špekem.
- 1 kg nových brambor
- 40 dkg zelených fazolek
- 10 dkg slaniny
- máslo
- sůl
Omyté nové brambory uvaříme ve slané vodě. Fazolové lusky očistíme, nakrájíme na menší kousky, vhodíme do vařící slané vody na 5 minut a scedíme. Plátky slaniny nakrájíme na kostičky a osmahneme. Necháme vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme, dáme na pánev se zahřátým máslem a krátce osmahneme ze všech stran. Zmírníme plamen, přidáme osmahnutou slaninu, fazolky, osolíme a necháme prohřát. Podáváme s kysaným mlékem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.