Kynuté koláče s jabčaty
Mezi významné svátky v dobách našich babiček rozhodně patřil svátek sv. Anny. Provázely ho různé pranostiky, poutě a zábavy. A také různé dobroty. Třeba kynuté koláče s jabčaty. Recept na ně mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 kg hl. mouky
- 2 dcl smetany
- 2 lžíce másla
- 4 dkg droždí
- mléko na kvásek
- 20 dkg cukru
- 2 vejce
- sůl
- na náplň: 2 kg jablek
- cukr
- skořice
- oříšky
- drobenka z másla, cukru a hrubé mouky
Droždí dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, smetanu, máslo, vejce, kvásek a mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí z těsta odebíráme kousky, a na vále z nich tvarujeme koláče, které plníme vychladlou náplní. Náplň připravíme z nastrouhaných jablek, které dusíme s trochou cukru na kaši. Přidáme cukr a skořici, nasekané oříšky. Náplň na koláčích posypeme drobenkou. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.