Svatební růžičky s tvarohovou náplní

Tuto sérii v receptech našich babiček bychom mohli nazvat svatební. Mimo jiné jsme vyzkoušeli svatební mísu i svatební dort, který jak už víme je poměrně novinkou. Když se ve městě začal objevovat, venkovu stále kralovaly koláče. Ty na svatbu byly samozřejmě jiné než běžné. Jaké, to prozradí Vladimíra Jakouběová se kterou natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ l vody
  • 7 dkg krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce sádla
  • ½ kg hladké mouky
  • 2 dkg čerstvého droždí
  • Na náplň: ½ kg tvarohu
  • 1 vejce
  • 8 dkg cukru s vanilinem
  • 3-4 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • kousek másla na potření

Tvarohovou náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Z mléka cukru a droždí připravíme kvásek. Vzešlý vlijeme do mísy s moukou a cukrem a ostatními surovinami a zaděláme těsto, necháme vykynout. Nakynuté rozdělíme na 10 stejných kousků, vytvoříme bochánky a necháme chvíli odpočinout.

Každý bochánek rozválíme na kruh (průměr cca 13-15 cm). Ze čtyř stran nařízneme a doprostřed dáme lžíci náplně a z naříznutých pruhů vytvarujeme růžičku. Ozdobíme hrozinkou. Na plechu necháme ještě nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme dozlatova, asi 20 minut. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.