Svatební mísa z přelomu 19. a 20. století

Polévky, masa, omáčky, koláče a spousta dalších dobrot nesměla v dobách našich babiček chybět na svatebním stole. Dokonce se podávala i krupicová kaše s medem. Ale mlsný jazyk redaktora Jaroslava Hořeního víc zaujal recept na svatební mísu, který natočil s Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 40 dkg slaniny
  • 1 kg kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 3 lžíce mleté papriky
  • 30 dkg klobásky
  • 40 dkg vepřové kotlety
  • 30 dkg hovězího masa
  • 40 dkg vepřové plece
  • 1 palička česneku
  • 15 dkg hlávkového zelí
  • 2 vejce
  • kysaná smetana

Očištěné zelí okmínujeme a dusíme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně rozpustíme, osmahneme na ní drobně nakrájenou cibulku, zaprášíme paprikou, provaříme, dochutíme solí, cukrem a přidáme do zelí. Do opláchnutého jemně mletého masa (z vepřové plece a hovězího) přidáme rozmíchané vejce, pepř, sůl, třený česnek, majoránku, cibulku a prosátou strouhankou.

Směs rozmícháme, připravíme 4 bochánky, které zabalíme do předem spařených zelných listů a upečeme v troubě. Při podávání na talíř dáme bochánek v zelném listu a pokládáme na něj zelí s opečenou klobásou politou zakysanou smetanou. Přidáme plátek opečené vepřové kotlety. Podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.