Svatební mísa z přelomu 19. a 20. století
Polévky, masa, omáčky, koláče a spousta dalších dobrot nesměla v dobách našich babiček chybět na svatebním stole. Dokonce se podávala i krupicová kaše s medem. Ale mlsný jazyk redaktora Jaroslava Hořeního víc zaujal recept na svatební mísu, který natočil s Vladimírou Jakouběovou.
- 40 dkg slaniny
- 1 kg kysaného zelí
- 3 cibule
- 3 lžíce mleté papriky
- 30 dkg klobásky
- 40 dkg vepřové kotlety
- 30 dkg hovězího masa
- 40 dkg vepřové plece
- 1 palička česneku
- 15 dkg hlávkového zelí
- 2 vejce
- kysaná smetana
Očištěné zelí okmínujeme a dusíme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně rozpustíme, osmahneme na ní drobně nakrájenou cibulku, zaprášíme paprikou, provaříme, dochutíme solí, cukrem a přidáme do zelí. Do opláchnutého jemně mletého masa (z vepřové plece a hovězího) přidáme rozmíchané vejce, pepř, sůl, třený česnek, majoránku, cibulku a prosátou strouhankou.
Směs rozmícháme, připravíme 4 bochánky, které zabalíme do předem spařených zelných listů a upečeme v troubě. Při podávání na talíř dáme bochánek v zelném listu a pokládáme na něj zelí s opečenou klobásou politou zakysanou smetanou. Přidáme plátek opečené vepřové kotlety. Podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.