Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří
V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
- 30 dkg špaldové mouky
- 4 žloutky
- 12 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 2 lžičky sody
- špetka vanilky
- 30 dkg mletého máku
- 10 dkg strouhaného perníku
- med
- švestky
Mouku smícháme se sodou, spojíme s měkkým tukem, cukrem a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazaný vysoký plech. Okraje mírně zvedneme. Naskládáme půlky švestek, které podle kyselosti pokapeme medem a zasypeme mákem, který jsme smíchali s perníkem. Vše pokapeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.