Krkovička na cibuli se slaninou
V receptech našich babiček připomínáme nejen jídla, které vařily, ale také tehdejší svátky. Jedním z nich jsou letnice, spojené s řadou zvyků a dobrot. Třeba krkovičkou na cibuli se slaninou.
- 1 kg krkovičky
- 2 dkg slaniny
- 3 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl
- kmín
- majoránka
- sádlo
- hladká mouka
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Plátky masa zlehka naklepeme a z obou stran osolíme, posypeme kořením a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme trošku sádla, z obou stran prudce opečeme a vyndáme z pánve. Do výpeku nasypeme cibuli se slaninou a usmažíme dorůžova. Přidáme česnek, promícháme, podlijeme trochou horké vody, na směs naskládáme opečené plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. V případě potřeby můžeme podlít. Podáváme s bramborovými šiškami nebo s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.