Šátečkové koláčky z Vysocka
Z receptů našich babiček víme, že příprava na významné svátky se nesla celým domem a nejinak tomu bylo s letnicemi. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, že se nejen uklízelo, ale také peklo. Třeba šátečkové koláčky.
- ½ kg hladké mouky
- 15 dkg másla
- 15 dkg sádla
- 2 dkg droždí
- 2 žloutky do těsta
- 15 lžic mléka
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
Do vlažného mléka dáme 1/2 kávové lžičky cukru a droždí a necháme vyběhnout. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, máslo, sádlo, žloutky a připravený kvásek. V míse vypracujeme těsto. Těsto nedáváme kynout, ale rovnou dáme na vál a dobře propracujeme rukama. Pokud se lepí, přidáme mouku. Vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Nakrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní. Rohy čtverce spojíme do šátečku. Koláčky klademe na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.