Šátečkové koláčky z Vysocka

Z receptů našich babiček víme, že příprava na významné svátky se nesla celým domem a nejinak tomu bylo s letnicemi. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, že se nejen uklízelo, ale také peklo. Třeba šátečkové koláčky.

Ingredience
  • ½ kg hladké mouky
  • 15 dkg másla
  • 15 dkg sádla
  • 2 dkg droždí
  • 2 žloutky do těsta
  • 15 lžic mléka
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli

Do vlažného mléka dáme 1/2 kávové lžičky cukru a droždí a necháme vyběhnout. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, máslo, sádlo, žloutky a připravený kvásek. V míse vypracujeme těsto. Těsto nedáváme kynout, ale rovnou dáme na vál a dobře propracujeme rukama. Pokud se lepí, přidáme mouku. Vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Nakrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní. Rohy čtverce spojíme do šátečku. Koláčky klademe na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.