Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Oldřich Jindřich

Babiččiny recepty: Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny

Tentokrát se redaktor Jaroslav Hoření vydal za sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou pro smetanovou bramboračku s houbama od Boženky z hájovny. Proč zrovna z hájovny? Protože manželky hajných byly stejně jako mlynářky vyhlášené kuchařky.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 hrsti čerstvých pokrájených hub
  • 1 malá mrkev
  • kousek celeru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2-3 brambory
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 l vývaru
  • 1 dcl zakysané smetany

Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, houby, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, opepříme, přivedeme k varu. Chvíli potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Nakonec přidáme smetanu (do smetany nejdřív postupně vmícháme pár lžic polévky, aby se ohřála a nesrazila se v polévce) a je-li třeba, dosolíme. Na talíři posypeme petruškou nebo šnytlíkem.     

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.