Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny
Babiččiny recepty: Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny
Tentokrát se redaktor Jaroslav Hoření vydal za sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou pro smetanovou bramboračku s houbama od Boženky z hájovny. Proč zrovna z hájovny? Protože manželky hajných byly stejně jako mlynářky vyhlášené kuchařky.
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 hrsti čerstvých pokrájených hub
- 1 malá mrkev
- kousek celeru
- 1 lžíce hladké mouky
- 2-3 brambory
- sůl
- mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 1 l vývaru
- 1 dcl zakysané smetany
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, houby, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, opepříme, přivedeme k varu. Chvíli potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Nakonec přidáme smetanu (do smetany nejdřív postupně vmícháme pár lžic polévky, aby se ohřála a nesrazila se v polévce) a je-li třeba, dosolíme. Na talíři posypeme petruškou nebo šnytlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.