Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny

Tentokrát se redaktor Jaroslav Hoření vydal za sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou pro smetanovou bramboračku s houbama od Boženky z hájovny. Proč zrovna z hájovny? Protože manželky hajných byly stejně jako mlynářky vyhlášené kuchařky.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 hrsti čerstvých pokrájených hub
  • 1 malá mrkev
  • kousek celeru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2-3 brambory
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 l vývaru
  • 1 dcl zakysané smetany

Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, houby, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, opepříme, přivedeme k varu. Chvíli potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Nakonec přidáme smetanu (do smetany nejdřív postupně vmícháme pár lžic polévky, aby se ohřála a nesrazila se v polévce) a je-li třeba, dosolíme. Na talíři posypeme petruškou nebo šnytlíkem.