Rosolka ze šípků podle receptu z Pojizeří

Když se řekne babí léto, každý ví, o jakém období se hovoří. Povíme si, kde se vzalo toto pojmenování a jeden ze symbolů podzimu, šípky, využijí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření na rosolku ze šípků.

Ingredience
  • 1 kg šípků
  • kousek skořice
  • 4 hřebíčky
  • 4 lžíce rozinek
  • 3 l pálenky z jablek
  • ½ kg cukru
  • 2 l vody

Šípky očistíme, odkrojíme stopky a okvětí, přidáme rozinky, skořici, hřebíčky a nové koření. Zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dní odstát v teple, nejlépe na slunci. Mezitím rozpustíme cukr ve vodě, scedíme nálev ze šípků, smícháme s cukerným roztokem, nalijeme do lahví, a uložíme v chladnu.