Rosolka ze šípků podle receptu z Pojizeří
Když se řekne babí léto, každý ví, o jakém období se hovoří. Povíme si, kde se vzalo toto pojmenování a jeden ze symbolů podzimu, šípky, využijí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření na rosolku ze šípků.
Ingredience
- 1 kg šípků
- kousek skořice
- 4 hřebíčky
- 4 lžíce rozinek
- 3 l pálenky z jablek
- ½ kg cukru
- 2 l vody
Šípky očistíme, odkrojíme stopky a okvětí, přidáme rozinky, skořici, hřebíčky a nové koření. Zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dní odstát v teple, nejlépe na slunci. Mezitím rozpustíme cukr ve vodě, scedíme nálev ze šípků, smícháme s cukerným roztokem, nalijeme do lahví, a uložíme v chladnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.