Prejt z čočky na Popeleční středu
Začalo postní období a to se v kuchyních našich babiček projevovalo poměrně významně. Některé postní pokrmy vyzkoušíme. Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jak připravit prejt z čočky.
- 30 dkg čočky
- 1 lžíce husího sádla
- 1 velká cibule
- 30 dkg pohanky
- 2 dl horké vody
- sůl
- česnek
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička libečku
- 0,5 lžičky zázvoru
- špetka mletého nového koření
- tuk na vymazání
- strouhanka na vysypání
Předem namočenou čočku uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Na lžíci sádla osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pohanku a krátce opražíme. Přilijeme horkou vodu a uvaříme doměkka. Čočku s česnekem umeleme na masovém strojku a vložíme do mísy. Přidáme uvařenou pohanku, ostatní suroviny a řádně promícháme. Směsí naplníme vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč, či kastrol, a v mírně vyhřáté troubě pečeme přibližně půl hodiny. Podáváme s chlebem a kyselým zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka