Prejt z čočky na Popeleční středu

Začalo postní období a to se v kuchyních našich babiček projevovalo poměrně významně. Některé postní pokrmy vyzkoušíme. Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jak připravit prejt z čočky.

Ingredience
  • 30 dkg čočky
  • 1 lžíce husího sádla
  • 1 velká cibule
  • 30 dkg pohanky
  • 2 dl horké vody
  • sůl
  • česnek
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička libečku
  • 0,5 lžičky zázvoru
  • špetka mletého nového koření
  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Předem namočenou čočku uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Na lžíci sádla osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pohanku a krátce opražíme. Přilijeme horkou vodu a uvaříme doměkka. Čočku s česnekem umeleme na masovém strojku a vložíme do mísy. Přidáme uvařenou pohanku, ostatní suroviny a řádně promícháme. Směsí naplníme vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč, či kastrol, a v mírně vyhřáté troubě pečeme přibližně půl hodiny. Podáváme s chlebem a kyselým zelím.