Polívka míchaná ze zelených věcí pro 12 osob

Kapusta, karfiol, celer a další čerstvě sklizená zelenina z červencové úrody se nám bude hodit pro přípravu polévky míchané ze zelených věcí. Také tento recept našich babiček vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchačce:

Dej k hovězímu masu vařit tři kapusty, tři růže karfiolu a tři celery; když je to měkké, vyndej to; kapustu rozkrájej na nudličky, celer na koláčky, karfiol nech v malých růžičkách, a dej to do polívkové mísy; potom vezmi malé hříbky, rozkrájej je a dej na máslo, přidej k nim trochu pepře, trochu květu, hodně zelené petružele, a nech je hezky dusit; pak je dej do hrnku, nalej na ně hovězí polívky a nech to chvíli povařit.

Zatím usekej několik vařených pupíčků a jatýrek od drůbeže, dej je se strouhanou žemličkou a zelenou petruželí na máslo na uhlíčko, a nech to s několika lžičkami hovězí polívky trochu povařit, potom k tomu dej dva žloutky a nech to vychladnout.

Vypíchej kulatou formičkou malé žemličkové kotoučky, namoč je v mléce nebo ve sladké smetaně, dej vždy na jeden kouteček trochu té sekaniny, přiklop druhý kouteček, omoč je ve vejci a obal ve strouhané žemličce, pak v másle usmaž, načež je dej k té míchané sekanince, nalej na to dobrou, trochu květem okořeněnou hovězí polívku a dej to na stůl. Tyto smažené, sekaninou nadívané kobližky můžou se použiti do každé dobré polívky.