Polévka z okurek podle receptu z Horní Lužice
V receptech našich babiček zavítáme do venkovského prostředí Horní Lužice. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží tamní kuchyni a přidají recept na okurkovou polévku.
- 1 salátová okurka
- čerstvý kopr
- 1 cibule
- 2 lžíce čerstvého másla
- 2 lžíce pšeničné hladké mouky
- ½ l vývaru ze zeleniny
- špetka soli a pepře
- 1 žloutek
- 2 dcl kysané smetany
- 3 krajíce chleba
- špetka cukru
- 2 lžíce sádla
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kopr opláchneme pod vodou a otrháme z něj jemné snítky. Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno. V misce rozšleháme žloutek se zakysanou smetanou. V hrnci rozehřejeme máslo, krátce na něm podusíme pokrájenou cibuli, pak zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Přilijeme vývar, přidáme rozkrájenou okurku, 5 minut vaříme.
Hrnec odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Ochlazenou polévku ochutíme cukrem, pepřem, solí, přimícháme žloutek se smetanou a kopr, polévku krátce prohřejeme na ohni. Podáváme s chlebem nakrájeným na kostičky a osmaženým na sádle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka