Polévka z okurek podle receptu z Horní Lužice

V receptech našich babiček zavítáme do venkovského prostředí Horní Lužice. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží tamní kuchyni a přidají recept na okurkovou polévku.

Ingredience
  • 1 salátová okurka
  • čerstvý kopr
  • 1 cibule
  • 2 lžíce čerstvého másla
  • 2 lžíce pšeničné hladké mouky
  • ½ l vývaru ze zeleniny
  • špetka soli a pepře
  • 1 žloutek
  • 2 dcl kysané smetany
  • 3 krajíce chleba
  • špetka cukru
  • 2 lžíce sádla

Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kopr opláchneme pod vodou a otrháme z něj jemné snítky. Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno. V misce rozšleháme žloutek se zakysanou smetanou. V hrnci rozehřejeme máslo, krátce na něm podusíme pokrájenou cibuli, pak zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Přilijeme vývar, přidáme rozkrájenou okurku, 5 minut vaříme.

Hrnec odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Ochlazenou polévku ochutíme cukrem, pepřem, solí, přimícháme žloutek se smetanou a kopr, polévku krátce prohřejeme na ohni. Podáváme s chlebem nakrájeným na kostičky a osmaženým na sádle.