Placky s bejlím podle receptu z podhůří Krkonoš

Vydáme se do podhůří Krkonoš, kde se nejen na svátek svatého Jana pekly placky s bejlím. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 40 dkg pšeničné mouky
  • 4 dcl vody
  • 2 vejce
  • 3 dkg droždí
  • lžička soli
  • několik větviček čerstvých bylinek: tymián, bazalka, rozmarýn, kopr
  • sádlo
  • med

Bylinky omyjeme, necháme vysušit a pak je jemně nasekáme. V míse ze dvou lžic mouky, vody a droždí zaděláme kvásek. Když vzejde přidáme moukou, vlažnou vodu, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto. Do těsta přidáme nasekané bylinky a opět propracujeme. Přikryté utěrkou dáme kynout asi na 2 hodiny.

V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a placky, které tvarujeme z vykynutého těsta v něm smažíme, dokud nejsou zlatavé a mírně křupavé. Hotové pokapeme troškou medu.