Pečivo z lineckého těsta podle kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
V receptech našich babiček se budeme věnovat pečení cukroví. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření začnou lineckým těstem a k receptu tradičně přidají i něco historických souvislostí.
Recept uvádíme v původní podobně, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Propracuj na vále rychle v těsto: 28 dkg mouky, 28 dkg prosetého cukru, 28 dkg másla, 28 dkg jemně tlučených mandlí, 2 syrové a 6 vařených žloutků a trochu citronové a vanilkové příchuti. Nech těsto hodinu odpočinouti, pak je vyválej na tloušťku hřbetu nože. Vypíchni vykrajovátkem z poloviny těsta plná kolečka, do vykrojených koleček z druhé poloviny těsta udělej malou formičkou „oko“. Kolečka upeč a potom ta plná pomaž dobrou šípkovou nebo rybízovou marmeládou a kolečkem s okem je zaklop. Hotové pocukruj tlučeným cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.