Pečivo z lineckého těsta podle kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

V receptech našich babiček se budeme věnovat pečení cukroví. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření začnou lineckým těstem a k receptu tradičně přidají i něco historických souvislostí.

Recept uvádíme v původní podobně, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Propracuj na vále rychle v těsto: 28 dkg mouky, 28 dkg prosetého cukru, 28 dkg másla, 28 dkg jemně tlučených mandlí, 2 syrové a 6 vařených žloutků a trochu citronové a vanilkové příchuti. Nech těsto hodinu odpočinouti, pak je vyválej na tloušťku hřbetu nože. Vypíchni vykrajovátkem z poloviny těsta plná kolečka, do vykrojených koleček z druhé poloviny těsta udělej malou formičkou „oko“. Kolečka upeč a potom ta plná pomaž dobrou šípkovou nebo rybízovou marmeládou a kolečkem s okem je zaklop. Hotové pocukruj tlučeným cukrem.