Pečená kachna s medem a bejlím podle receptu z Podještědí
Přelom srpna a září byl v dobách našich babiček spojený s oslavou dožínek a na takové slávě se podávala třeba pečená kachna s medem a bejlím.
- 1 kachnu
- 2 jablka
- 2 lžičky medu
- nadrobno nasekaná čerstvá šalvěj
- lžíčka nasekaného libečku
- kousek slaniny
- sůl
- 3 stroužky česneku
Kachnu naporcujeme, osolíme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky, dáme do pekáče s plátky slaniny. V misce smícháme med s nasekanou šalvějí a libečkem a potřeme tím kachnu. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a dáme péct do trouby. Během pečení kachnu podléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení dáme na kachnu utřený česnek a upečeme jí dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.