Pečená kachna s medem a bejlím podle receptu z Podještědí

Přelom srpna a září byl v dobách našich babiček spojený s oslavou dožínek a na takové slávě se podávala třeba pečená kachna s medem a bejlím.

Ingredience
  • 1 kachnu
  • 2 jablka
  • 2 lžičky medu
  • nadrobno nasekaná čerstvá šalvěj
  • lžíčka nasekaného libečku
  • kousek slaniny
  • sůl
  • 3 stroužky česneku

Kachnu naporcujeme, osolíme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky, dáme do pekáče s plátky slaniny. V misce smícháme med s nasekanou šalvějí a libečkem a potřeme tím kachnu. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a dáme péct do trouby. Během pečení kachnu podléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení dáme na kachnu utřený česnek a upečeme jí dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.