Novoroční čočka s uzeným podle babiček z Pojizeří

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením se podíváme, jak vypadal novoroční oběd na přelomu 19. a 20. století a uvaříme čočku.

Ingredience
  • 5 dkg sádla
  • ¼ celeru
  • mrkev
  • petržel
  • 6 vajec
  • 60 dkg uzeného plecka
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g hladké mouky
  • cibule
  • sůl
  • tymián
  • vývar
  • ocet

Mrkev, celer, petržel a česnek očistíme a oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Čočku vypereme a necháme ve vodě asi 4 hodiny nabobtnat. Potom vodu osolíme, přidáme bobkový list a tymián a uvaříme čočku do měkka. Měkkou čočku scedíme. Uzené maso omyjeme a uvaříme s mrkví, petrželí, celerem a česnek. Vývar scedíme a maso nakrájíme na tenké plátky.

Na sádle necháme zpěnit cibulku, kterou zasypeme hladkou moukou. Osmažíme a vše podlijeme vývarem z uzeného masa. Necháme krátce povařit a vmícháme okapanou čočku. Podle chuti osolíme a okyselíme octem. Na sádle opečeme plátky uzeného masa a na lívanečníku připravíme volská oka.

Na talíře dáme porce čočky, plátek uzeného a vejce. Ozdobíme kyselou okurkou.