Novoroční čočka s uzeným podle babiček z Pojizeří
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením se podíváme, jak vypadal novoroční oběd na přelomu 19. a 20. století a uvaříme čočku.
- 5 dkg sádla
- ¼ celeru
- mrkev
- petržel
- 6 vajec
- 60 dkg uzeného plecka
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 40 g hladké mouky
- cibule
- sůl
- tymián
- vývar
- ocet
Mrkev, celer, petržel a česnek očistíme a oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Čočku vypereme a necháme ve vodě asi 4 hodiny nabobtnat. Potom vodu osolíme, přidáme bobkový list a tymián a uvaříme čočku do měkka. Měkkou čočku scedíme. Uzené maso omyjeme a uvaříme s mrkví, petrželí, celerem a česnek. Vývar scedíme a maso nakrájíme na tenké plátky.
Na sádle necháme zpěnit cibulku, kterou zasypeme hladkou moukou. Osmažíme a vše podlijeme vývarem z uzeného masa. Necháme krátce povařit a vmícháme okapanou čočku. Podle chuti osolíme a okyselíme octem. Na sádle opečeme plátky uzeného masa a na lívanečníku připravíme volská oka.
Na talíře dáme porce čočky, plátek uzeného a vejce. Ozdobíme kyselou okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka