Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří
Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.
- 1 vepřové uzené koleno
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- mletá paprika
- kmín
- ½ kg kysaného zelí
Koleno omyjeme, osušíme a kůži mřížkovitě nakrájíme. Dno pekáče vytřeme sádlem, posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a na ni položíme koleno, které jsme ze všech stran poprášili paprikou. Posypeme ho kmínem, podlijeme trochou vody a přikryté dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 2 hodiny do změknutí. Podle potřeby podléváme vodou, tak, aby koleno nebylo utopené, vody jenom trochu na dně.
Měkké koleno vyndáme z pekáče, do výpeku nasypeme scezené zelí a promícháme. Na zelí položíme koleno a už bez pokličky dáme do trouby. Pečeme ještě asi půl hodiny. Upečené vykostíme a podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.