Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaý v dobové kuchařce:
Umej pěkný kus kýty telecí, rozkrájej ji na kousky, polož je do rendlíku, dej pod ně kus másla a zelenou petržel, nech to dusit, osol to a přilévej po troškách hovězí polívku aneb vodu. Ober a ořezej mladý chmelíček a udus několik smržů na másle a zelené petrželi. Udělej na rendlíku z másla a mouky bledou jíšku, rozmíchej ji s polívkou, přidej chmelíček a smrže a nech to půl hodiny vařit, přidej pak maso a přecezenou šťávu. Převař to trochu, urovnej maso na mísu, okolo něho dej smrže a chmelíček a polej to omáčkou. Máš-li raky, přidej též oloupané ocásky a klepýtka a poklaď to račím máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.