Gulášová polévka podle knihy Český kuchař Františka Dřevíkovského
Toto vydání Babiččiných receptů má dva hrdiny, Františka Dřevíkovského a gulášovou polévku. Recept na ni objevili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření v jedné z Dřevíkovského kuchařek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Na sádle osmahne se do hněda jemně krájená cibule, rozsekaný kmín s majoránkou a česnekem. Koření s česnekem se přidá až na konec, kdy se má již cibule zalíti polévkou, taktéž i sladká paprika. V tomto základě dusí se hovězí maso na malé kostky nakrájené. Když změkne a šťáva je vysmahnutá až na omastek, zapráší se moukou, nechá zasmažit, zaleje se polévkou a svaří se. Maso se drátěnou lžíci vybere do jiného hrnce, polévka se na něj přecedí a do takto připravené polévky nakrájejí se na malé kostičky brambory, které se v ní nechají do měkka uvařit. Polévka se ovšem jako každá jiná dle chuti osolí a přidá se zelena sekaná petržel.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.