Linsen-Topp: Čočkový hrnec podle fojtského receptu

V receptech našich babiček během léta nahlédneme i kousek za hranice. Tentokrát do Saska. S tamními zvyky a receptem na čočkový hrnec seznámí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ½ kg čočky
  • 15 dkg špeku
  • 3 kyselé okurky
  • 1 a ½ l vody nebo masového vývaru
  • 2 cibule
  • ½ kg brambor
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • 1/8 l láku z okurek

Předem namočenou čočku vaříme asi 1/2 hodiny na mírném plameni ve vodě či vývaru spolu s na kostičky nakrájenými kyselými okurkami a okurkovým lákem a trochou pepře. Špek nakrájíme a vyškvaříme a opečeme na něm nasekané cibule, přidáme k čočce. Oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kousky, uvaříme je ne zcela do měkka, a pak přidáme k čočce. Dochutíme majoránkou a solí.