Tvarohové placičky podle receptu z Dolní Lužice

Tentokrát se za tradičními recepty z dob našich babiček vydáme do Dolní Lužice, kde se vařily hlavně polévky, svátečně i maso s knedlíky a také různé sladkosti, jako třeba tvarohové placičky.

Ingredience
  • ½ kg brambor uvařených ve slupce
  • 3 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 25 dkg tvarohu
  • 10 dkg hladké mouky
  • 6 dkg rozinek nebo kandovaného ovoce
  • přepuštěné máslo na smažení
  • skořicový cukr na posyp

Brambory oloupeme, prolisujeme a necháme vychladnout. Z másla, cukru a vajec ušleháme krém. Vmícháme sůl, citronovou kůru a tvaroh. Přidáme vychladlé brambory, mouku a rozinky. Vypracujeme hebké těsto. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme vrstvu přepuštěného másla silnou jako prst. Pomoučenýma rukama tvarujeme placičky. Z obou stran je zvolna osmažíme dozlatova, necháme okapat. Hotové upravíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem.

Výborně chutnají i s ovocem, ovocnou šťávou, nebo ovocnou omáčkou.