Tvarohové placičky podle receptu z Dolní Lužice
Tentokrát se za tradičními recepty z dob našich babiček vydáme do Dolní Lužice, kde se vařily hlavně polévky, svátečně i maso s knedlíky a také různé sladkosti, jako třeba tvarohové placičky.
- ½ kg brambor uvařených ve slupce
- 3 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- kůra nastrouhaná z 1 citronu
- 25 dkg tvarohu
- 10 dkg hladké mouky
- 6 dkg rozinek nebo kandovaného ovoce
- přepuštěné máslo na smažení
- skořicový cukr na posyp
Brambory oloupeme, prolisujeme a necháme vychladnout. Z másla, cukru a vajec ušleháme krém. Vmícháme sůl, citronovou kůru a tvaroh. Přidáme vychladlé brambory, mouku a rozinky. Vypracujeme hebké těsto. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme vrstvu přepuštěného másla silnou jako prst. Pomoučenýma rukama tvarujeme placičky. Z obou stran je zvolna osmažíme dozlatova, necháme okapat. Hotové upravíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem.
Výborně chutnají i s ovocem, ovocnou šťávou, nebo ovocnou omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.