Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Mník se trhne, vykuchá a nasolí: dá se na kuthan tlustě čerstvým máslem vymazaný, a nechá se zvolna péci. Dovnitř ryby dají se napřed dva lístky šalvěje a na povrch se zcela malounko posypou jemně sekanou šalvějí. Upečené ryby se posypou usmaženou jemně ustrouhanou žemličkou a polijí máslem, ve kterém se pekly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.