Trhanec s kompotem na Škaredou středu
Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. Proč a jestli se ještě stále vařila postní jídla, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 5 dkg tlučeného cukru
- 30 dkg hrubé mouky
- 1 sklenice švestkového kompotu
- špetka soli
- trochu oleje na smažení
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vypracujeme řídké těsto. Plech potřeme olejem, rozetřeme připravené těsto a v troubě upečeme. Nedopečený vytáhneme z trouby, potrháme vidličkou a vložíme zpět a dopečeme. Upečený trhanec poprášíme tlučeným cukrem a ozdobíme zavařenými švestkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.