Ořechový nákyp podle Praktické kuchařky pro českou domácnost Marie Žantové

Recept z kuchařky dnes již zapomenuté autorky, kterou přiblíží sběratelka receptů Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Upěň 14 dkg čerstvého másla, přidej 10 dkg jemného cukru a 6 žloutků jeden po druhém. Pak přidej po lžicích 14 dkg tlučených lískových oříšků a tuhý sníh ze 6 bílků. Dobře vše promíchej , vlij do vymazané a posypané formy a dej do trouby asi ½ hodiny péci.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.